3813 BA Amersfoort
Stuurt u ons een e-consult
Missie
Huisartsen en andere zorgverleners van huisartsenpraktijk Orion bieden laagdrempelig toegankelijke, diagnostische, therapeutische, preventieve en kosteneffectieve huisartsgeneeskundige zorg. Daarnaast bieden zij begeleiding tijdens en na een ziekte, zowel aan de patiënt als aan zijn/haar omgeving.
Visie
De huisartsen en andere zorgverleners in onze praktijk fungeren als eerste aanspreekpunt voor mensen met hun primaire gezondheidsvragen. Daarbij vervullen de huisartsen een centrale rol binnen de totale gezondheidszorg en is de samenwerking met de wijk en het sociaal domein belangrijk. Er wordt integrale, persoonsgerichte en continue zorg geleverd. Deze is van goede, zoveel mogelijk evidence-based kwaliteit en conform de laatste standaarden en inzichten binnen de huisartsenzorg.
De zorg draagt bij aan zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid van de patiënt. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een betrokken en gemotiveerde attitude van zorgverleners om de patient hierin te ondersteunen.
De kwaliteit van zorg wordt getoetst en waar nodig verbeterd. Daarbij wordt kritisch gekeken of bepaalde tijdsinvesteringen zich verhouden met de opbrengst ervan, een combinatie van gezondheidseffect en economisch effect. Het is van belang dat we een grote groep mensen van deze zorg kunnen voorzien en kunnen blijven voorzien. Daarbij is het nodig dat we de afweging blijven maken tussen wat huisartsenzorg betreft en wat niet en hierin zo nodig begrenzen.
Onze praktijk is geaccrediteerd door het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap).
De NHG accreditatie is een kwaliteitskeurmerk en toont aan dat de huisartsenpraktijk voldoet aan landelijk vastgestelde normen en dat we systematisch werken aan kwaliteitsverbetering.
Elke 3 jaar wordt dit opnieuw getoetst. Het kwaliteitskenmerk is van toepassing op de huisartsgeneeskundig basiszorg, zoals beschreven in het document ‘aanbod huisartsgeneeskundige zorg 2022’ van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).
Het NIVEL doet gezondheidszorgonderzoek. Dat is onderzoek naar de relaties tussen de vraag naar zorg en het aanbod van zorg, die vorm krijgen binnen de structuur en instituties van het Nederlandse gezondheidszorgsysteem.
De taak van gezondheidszorgonderzoek is bij te dragen aan een toekomstbestendige gezondheidszorg en betere uitkomsten op verschillende niveaus: op dat van het individu, van de organisatie en op nationaal niveau. Het onderzoek moet aansluiten bij de problemen en uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat en de resultaten moeten bruikbaar zijn. Tegelijk moet gezondheidszorgonderzoek voldoen aan de eisen die aan wetenschappelijk onderzoek worden gesteld. Het NIVEL heeft daarmee een dubbele missie: het doen van beleids- en toepassingsgericht onderzoek dat ook wetenschappelijk meetelt. Het NIVEL ontvangt dan ook zowel subsidies en opdrachten voor onderzoek van wetenschappelijke fondsen als van zorgorganisaties voor sterk toepassingsgericht onderzoek. We streven naar een goede balans tussen die bruikbaarheid in de praktijk en de wetenschappelijke verantwoording.
Het NIVEL combineert toegepast onderzoek, zoals ook commerciele onderzoeks- en adviesbureau’s doen, met wetenschappelijk onderzoek zoals universitaire onderzoeksgroepen uitvoeren. Door de gecumuleerde kennis over de gezondheidszorg en de wetenschappelijke bestudering daarvan geeft het NIVEL meerwaarde aan toegepast onderzoek. Daarnaast wil het NIVEL ook over toegepast onderzoek (inter)nationaal publiceren. Op die manier brengt het NIVEL vragen uit beleid en praktijk in het wetenschappelijk domein.
Het NIVEL krijgt geen identificeerbare informatie zoals uw adres, geboortedatum of uw BSN. Hierdoor zijn resultaten van het onderzoek nooit herleidbaar tot individuele personen.
Heeft u toch bezwaar tegen het gebruik van uw gegevens dan kunt u dit aan ons laten weten. Wij zorgen dat uw gegevens dan niet gebruikt worden voor NIVEL zorgregistraties.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om online een afspraak te maken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul het formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail.
Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken.
Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om de uitslag van uw recente (lab-) onderzoek te bekijken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
Via Mijn Medisch Dossier is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om uw een e-consult (een belangrijk minder dringend bericht) te versturen aan uw huisarts dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om uw actuele medicatie te bekijken en te herhalen dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
U kunt via deze website uw eigen chronisch actieve medicatie herhalen. Als u langere tijd één of meerdere medicijnen gebruikt, heeft de apotheek speciaal voor u een gratis service: zij zorgen ervoor dat uw medicijnen op een vooraf afgesproken tijdstip klaar staan. U hoeft dan bijna nooit meer een herhaalrecept bij uw huisarts aan te vragen.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk. Zo kunt u uitslagen inzien, herhaalrecepten aanvragen of een vraag stellen aan uw huisarts. U kunt dit regelen op twee manieren: via de ‘patiëntenomgeving’ op onze website of met de ‘Mijn Huisarts Online’ app.
Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.
Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken.
In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.